9 Sebab Terbaik Untuk Pinjaman Peribadi

Pinjaman peribadi adalah wang yang dipinjam yang boleh digunakan untuk pembelian besar, penggabungan hutang, perbelanjaan kecemasan dan banyak lagi. Pinjaman ini dibayar balik secara ansuran bulanan selama dua hingga enam tahun, tetapi memerlukan masa lebih lama bergantung pada keadaan anda dan seberapa rajinnya anda melakukan pembayaran.

Berikut adalah enam sebab utama untuk mendapatkan pinjaman peribadi dan apabila ia masuk akal:

Penyatuan hutang.
Alternatif untuk pinjaman gaji.
Pembentukan semula rumah.
Mengalihkan kos.
Perbelanjaan kecemasan.
Pembelian perkakas.
Pembiayaan kenderaan.
Perbelanjaan perkahwinan.
Kos percutian.

Bagaimana pinjaman peribadi berfungsi


Sebaik sahaja anda diluluskan untuk pinjaman peribadi, dana yang anda terima akan dikeluarkan sekaligus. Bergantung pada pemberi pinjaman atau bank yang anda pilih untuk meminjam, anda boleh mendapatkan wang dalam beberapa minggu, atau bahkan beberapa hari. Anda kemudian akan membuat pembayaran bulanan yang sama sepanjang tempoh pembayaran anda. Untuk pinjaman wang segera Malaysia , sila hubungi customer service kami.

Pinjaman peribadi terdapat dalam dua bentuk: dijamin dan tidak bercagar. Pinjaman bercagar memerlukan anda meletakkan cagaran, yang boleh menjadi rumah atau harta benda anda. Sekiranya anda gagal melunaskan pinjaman anda, bank boleh mengambil cagaran tersebut. Pinjaman tanpa cagaran tidak memerlukan anda meletakkan apa-apa sebagai jaminan tetapi biasanya memerlukan skor kredit yang lebih tinggi. Sekiranya anda gagal membayar balik pinjaman tanpa jaminan, anda menghadapi risiko disaman atau tuntutan mahkamah diajukan kepada anda oleh pemberi pinjaman atau bank

9 sebab untuk mendapatkan pinjaman peribadi


Walaupun selalu penting untuk mempertimbangkan keadaan kewangan anda dengan teliti sebelum mengambil pinjaman, kadangkala pinjaman peribadi adalah kaedah terbaik untuk membiayai pembelian atau projek besar yang anda tidak mampu bayar di muka. Berikut adalah sembilan sebab utama untuk mendapatkan pinjaman peribadi.

 1. Penyatuan hutang
  Penyatuan hutang adalah salah satu sebab yang paling biasa untuk mengambil pinjaman peribadi. Apabila anda memohon pinjaman dan menggunakannya untuk melunaskan beberapa pinjaman atau kad kredit lain, anda menggabungkan semua baki hutang tersebut menjadi satu pembayaran bulanan. Pengelompokan hutang ini menjadikan lebih mudah untuk menyelesaikan jangka masa untuk melunaskan baki anda tanpa terbeban.

Salah satu kelebihan terbaik menggunakan pinjaman peribadi untuk melunaskan kad kredit anda adalah kadar faedah yang lebih rendah. Dengan kadar yang lebih rendah, anda dapat mengurangkan jumlah faedah yang anda bayar dan jumlah masa yang diperlukan untuk melunaskan hutang. Penyatuan membolehkan anda melunaskan kad kredit dalam jangka masa yang terhad dengan tarikh akhir yang jelas.

Siapa yang paling mendapat faedahnya: Mereka yang mempunyai banyak sumber hutang dengan faedah tinggi.

Takeaway: Menggunakan pinjaman peribadi untuk membayar hutang dengan faedah tinggi, seperti hutang kad kredit, membolehkan anda menggabungkan beberapa pembayaran menjadi satu pembayaran dengan kadar faedah yang lebih rendah.

 1. Alternatif untuk pinjaman gaji
  Sekiranya anda menghadapi kesulitan kewangan, anda mungkin tergoda untuk mengambil pinjaman gaji untuk membantu anda mendapatkannya. Walau bagaimanapun, pinjaman gaji sering kali menjadi pemangsa dan boleh membuat anda jauh lebih teruk daripada sebelumnya.

Walaupun pinjaman gaji mungkin lebih mudah diperoleh, mereka mempunyai risiko yang sangat tinggi jika anda tidak dapat membayar balik jumlah yang terhutang pada masa yang telah dipersetujui. Sebilangan pemberi pinjaman gaji mengenakan kadar faedah melebihi 400 peratus. Pinjaman peribadi, sebaliknya, biasanya lebih mudah dan mengalami APR yang jauh lebih rendah, walaupun anda mempunyai kredit yang buruk.

Siapa yang paling banyak mendapat faedah ini: Peminjam dengan kredit kurang daripada biasa.

Takeaway: Pinjaman peribadi lebih murah dan lebih selamat daripada pinjaman gaji.

 1. Pembentukan semula rumah
  Pinjaman peribadi boleh menjadi pilihan yang baik untuk membayar pengubahsuaian rumah, sama ada anda ingin memasang bumbung baru, memasang panel solar, mengubah semula dapur anda atau menambah kolam renang.

Tambahan pula, pinjaman peribadi sangat sesuai untuk orang yang tidak mempunyai ekuiti di rumah mereka atau tidak mahu mendapatkan kredit kredit ekuiti rumah atau pinjaman ekuiti rumah. Tidak seperti produk ekuiti rumah, pinjaman peribadi selalunya tidak mengharuskan anda menggunakan rumah anda sebagai jaminan. Dengan cara itu, mereka kurang berisiko.

Siapa yang paling mendapat faedah ini: Mereka yang ingin membiayai projek pembaikan rumah kecil atau sederhana atau menaik taraf.

Takeaway: Pinjaman peribadi dapat membantu anda membiayai projek pembaikan rumah jika anda tidak mempunyai ekuiti di rumah anda dan tidak mahu meminjam pinjaman bercagar.

 1. Menggerakkan kos
  Anda mungkin tidak perlu mengambil pinjaman peribadi untuk berpindah dalam jarak dekat. Namun, jika anda menghadapi pergerakan jarak jauh, biaya dapat cukup mahal untuk menjamin pinjaman peribadi.

Dana pinjaman peribadi dapat membantu anda memindahkan barang-barang rumah anda dari satu tempat ke tempat lain, membeli perabot baru untuk kediaman baru anda, mengangkut kenderaan anda ke seluruh negara dan menampung perbelanjaan tambahan.

Sebelum mendapatkan pinjaman peribadi untuk menampung langkah besar anda, pertimbangkan sama ada pendapatan anda akan membolehkan anda melunaskan baki pinjaman anda. Pertimbangan ini akan membantu anda menghindari tekanan tambahan untuk melunaskan pinjaman peribadi anda selain berpindah ke lokasi baru.

Siapa yang paling mendapat faedahnya: Mereka yang melakukan perjalanan jarak jauh dan menjangkakan perbelanjaan beribu-ribu dolar.

Takeaway: Sekiranya anda tidak dapat menanggung semua perbelanjaan yang berkaitan dengan pemindahan jarak jauh dengan segera, pinjaman peribadi dapat menolong anda menampung kos tersebut.

 1. Perbelanjaan kecemasan
  Membiayai perbelanjaan pengebumian
  Walaupun tidak selesa untuk dipertimbangkan, pinjaman peribadi dapat menjadi sumber yang berguna sekiranya kematian ahli keluarga. Pendek kata, pengebumian itu mahal. Di antara plot pengebumian, peti mati, perkhidmatan rumah pengebumian dan faktor-faktor lain, kos dengan cepat boleh meningkat hingga ribuan dolar.

Sekiranya harta pusaka orang mati tidak dapat menanggung perbelanjaan tersebut, ahli keluarga atau orang lain boleh memilih untuk memohon pinjaman peribadi untuk menampung kos akhir si mati.

Bayar bil perubatan
Perbelanjaan perubatan adalah satu lagi sebab penting orang pergi ke pemberi pinjaman untuk mendapatkan pinjaman peribadi. Rawatan perubatan biasa yang mungkin memerlukan penggunaan pinjaman peribadi termasuk kerja pergigian, pembedahan kosmetik, rawatan kesuburan dan prosedur lain yang boleh menelan belanja $ 5,000 atau lebih. Perbelanjaan tambahan seperti perjalanan perubatan, tempat letak kereta, ubat-ubatan, haiwan perkhidmatan dan penjagaan selepas itu juga dapat dibiayai secara efektif dengan pinjaman peribadi.

Siapa yang paling mendapat faedahnya: Mereka yang memerlukan dana tidak dijangka atau kecemasan.

Takeaway: Kerana pinjaman dapat dikeluarkan dengan cepat, pinjaman peribadi adalah cara yang baik untuk menampung perbelanjaan kecemasan atau tidak dijangka.

 1. Pembelian perkakas
  Bencana rumah tangga boleh berlaku tanpa diduga. Sekiranya anda tiba-tiba perlu membeli mesin basuh dan pengering baru tetapi tidak mempunyai dana, pinjaman peribadi dapat memberikan kelegaan. Pembelian besar lain, seperti pusat hiburan atau komputer permainan, juga dapat menelan belanja lebih tinggi daripada apa yang anda ada di akaun cek atau simpanan anda.

Pinjaman peribadi membolehkan anda membeli peralatan rumah tangga dan elektronik dengan segera, dan bukannya perlu menunggu berbulan-bulan untuk menabung. Walaupun anda perlu membayar faedah dan kemungkinan bayaran pendahuluan, pinjaman peribadi dapat menjimatkan masa dan wang anda dalam jangka panjang, kerana anda akan dapat mengelakkan penggunaan mesin basuh dan alternatif lain jangka pendek tetapi mahal.

Siapa yang paling mendapat faedahnya: Mereka yang ingin membuat pembelian isi rumah lebih besar sekarang untuk menjimatkan masa dan wang di masa hadapan.

Takeaway: Pinjaman peribadi dapat membantu anda mendapatkan peralatan baru sebaik sahaja anda memerlukannya.

 1. Pembiayaan kenderaan
  Anda juga boleh memohon pinjaman peribadi ketika mempertimbangkan pembelian yang lebih besar seperti kereta, kapal, kenderaan rekreasi atau bahkan jet peribadi. Bagaimanapun, kebanyakan orang tidak berjalan dengan puluhan ribu dolar yang mereka miliki.

Contoh pembelian besar lain yang mungkin memerlukan pinjaman peribadi termasuk rumah kecil, motosikal, kereta salji dan kuda (termasuk treler, pelana dan peralatan berkuda lain).

Siapa yang paling mendapat faedahnya: Orang yang ingin membeli kenderaan baru.

Takeaway: Menggunakan pinjaman peribadi lebih baik daripada menghabiskan simpanan atau dana kecemasan anda ketika membayar perbelanjaan yang lebih besar.

 1. perbelanjaan perkahwinan
  Dalam beberapa kes, adalah idea yang baik untuk mengambil pinjaman peribadi sebelum anda menyusuri lorong. Pinjaman perkahwinan boleh digunakan untuk item tiket besar seperti tempat dan pakaian pengantin perempuan, serta perbelanjaan yang lebih kecil seperti bunga, fotografi, kek dan penyelaras perkahwinan.

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk membayar cincin pertunangan dengan pinjaman peribadi. Bergantung pada jenis cincin yang anda perolehi, cincin pertunangan boleh memakan gaji anda selama beberapa bulan. Sekiranya anda tidak mahu menghabiskan akaun simpanan anda, pertimbangkan pinjaman peribadi untuk membantu menjadikan majlis pertunangan dan perkahwinan anda seperti yang anda impikan.

Siapa yang paling mendapat faedah ini: Mereka yang ingin membiayai perbelanjaan perkahwinan mereka.

Bawa Pulang: Pinjaman peribadi dapat membantu anda membiayai semua perbelanjaan perkahwinan anda di muka, yang dapat membantu anda mengelakkan daripada memasukkan wang simpanan atau kecemasan anda.

 1. Kos percutian
  Rata-rata percutian anda mungkin tidak cukup mahal untuk membuat pinjaman peribadi, tetapi bagaimana dengan bulan madu atau pelayaran mewah? Sama ada anda baru lulus dan ingin pergi melancong atau menyambut ulang tahun, pinjaman peribadi dapat membantu anda membiayai percutian impian anda.

Siapa yang paling mendapat faedahnya: Mereka yang membayar percutian mewah atau lebih besar.

Bawa Pulang: Sekiranya anda selesa melunaskan percutian anda selama beberapa tahun, pinjaman peribadi dapat membantu anda sampai ke destinasi impian anda.

Bila tidak menggunakan pinjaman peribadi
Walaupun pinjaman peribadi adalah alat yang berguna untuk membiayai perbelanjaan yang lebih besar atau tidak dijangka, ada beberapa keadaan di mana ia mungkin bukan pilihan terbaik. Sebelum memohon, pertimbangkan keadaan kewangan anda dan alasan untuk mengambil pinjaman. “Individu untuk siapa pinjaman peribadi tidak masuk akal akan termasuk orang yang mempunyai kredit yang adil atau di bawah yang mungkin dikenakan kadar faedah yang sangat tinggi,” kata Lauren Anastasio, CFP di SoFi Semakin rendah skor kredit anda, semakin tinggi kadar faedah anda. Sekiranya anda mempunyai kredit yang lemah, belanjakan pinjaman kredit buruk, yang memenuhi syarat untuk peminjam dengan skor yang kurang sempurna.

Pinjaman peribadi juga mungkin tidak masuk akal jika pinjaman digunakan untuk pembelian yang memenuhi syarat untuk jenis pinjaman yang lebih baik, kata Anastasio. “Ini akan berlaku untuk harta tanah, kenderaan dan pendidikan. Gadai janji, pinjaman kereta dan pinjaman pelajar semuanya dirancang khusus untuk membiayai perbelanjaan tertentu dan masing-masing dilengkapi dengan ciri dan faedah yang tidak ditawarkan oleh pinjaman peribadi. ” Pertimbangkan sebab mengapa anda memohon pinjaman peribadi dan sekiranya anda lebih baik dengan pinjaman yang dirancang khusus untuk tujuan tersebut.

Terakhir, jika anda mempunyai anggaran bulanan yang ketat, pinjaman peribadi mungkin tidak masuk akal untuk anda, kata Anastasio. “Sebilangan mungkin mendapati bahawa pembayaran pinjaman peribadi akan lebih tinggi daripada gabungan keperluan pembayaran minimum mereka.” Ini berpotensi membuat anda kehilangan hutang yang lebih banyak dan masalah aliran tunai.

Pertimbangan akhir

Pinjaman peribadi adalah kaedah terbaik untuk membiayai banyak perbelanjaan dan menggabungkan hutang. Namun, ingat bahawa jumlah pinjaman anda, skor kredit, pendapatan dan kelayakan kredit keseluruhan akan mempengaruhi kadar faedah anda.

Untuk mengelakkan terjebak dalam hutang dengan faedah tinggi selama bertahun-tahun, lakukan penyelidikan anda untuk mencari harga yang kompetitif, elakkan sebarang bayaran tersembunyi dan anggarkan pembayaran bulanan anda.

Cara mendapatkan pinjaman peribadi


Anda boleh memohon pinjaman peribadi melalui pemberi pinjaman dalam talian, bank atau kesatuan kredit. Apa sahaja laluan yang anda pilih, proses permohonannya hampir sama. Anda ingin mempertimbangkan pilihan pinjaman dan jenis pinjaman anda, berkeliaran untuk mencari kadar dan bayaran yang paling kompetitif, memilih pemberi pinjaman dan membuat permohonan. Sebilangan besar pemberi pinjaman membolehkan anda mendapatkan kelayakan awal, yang membolehkan anda melihat potensi kadar faedah dan syarat sebelum anda memohon. Sekiranya anda menjumpai pemberi pinjaman yang anda suka, anda kemudian akan mengemukakan permohonan lengkap dengan maklumat pinjaman anda, maklumat peribadi dan dokumen pengesahan pendapatan.

Garisan bawah

Pada penghujung hari, pinjaman peribadi boleh digunakan untuk hampir semua perkara – bahkan di luar pilihan yang disenaraikan di sini.

Walaupun terdapat banyak alasan untuk mengambil pinjaman peribadi, ingatlah bahawa apa pun keadaannya, akhirnya ia mesti dibayar balik. Apabila anda mengambil pinjaman peribadi untuk melunaskan kad kredit atau melangsungkan perkahwinan yang sempurna, anda meminjam wang yang mesti dilunaskan dengan faedah. Pinjaman peribadi adalah kaedah terbaik untuk menggabungkan hutang dan membuat pembelian besar, tetapi anda harus selalu menggunakan sumber kewangan ini dengan penuh tanggungjawab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *