Blog

Pinjaman Wang Berlesen vs Bank: Siapa Yang Harus Anda Pinjam?

Kita semua dapat menggunakan sejumlah wang tambahan setiap saat, dan mendapatkan pinjaman peribadi dengan faedah rendah dari bank adalah cara yang baik untuk menyelesaikannya. Namun, ada cara lain untuk anda meminjam wang juga.

Tidak, kita tidak bercakap mengenai jerung pinjaman. Kami merujuk kepada pemberi pinjaman wang berlesen. Terdapat syarikat di luar sana yang menjana wang dengan meminjamkan wang tunai kepada orang lain secara sah, seperti bank. Untuk mengetahui sama ada pemberi pinjaman wang berlesen, cukup

Bagaimanapun, mereka bukan bank. Kedengarannya membingungkan, tetapi itulah maksud artikel ini. Mari kita selidik perbezaan antara bank dan peminjam wang berlesen.

Sebelum kita mengetahui perbezaannya, mari kita bincangkan bagaimana bank dan peminjam wang serupa:

1. Kedua-duanya mengenakan faedah untuk wang anda

2. Kedua-duanya akan mengenakan denda untuk pembayaran lewat atau gagal bayar pinjaman

Persamaan berakhir di sana, cukup banyak. Terdapat banyak perbezaan penting antara kedua-duanya yang benar-benar dapat mempengaruhi mana yang anda pilih untuk pergi untuk permohonan pinjaman anda yang seterusnya.

Berapa Banyak Anda Boleh Pinjam

Bank mampu memberi pinjaman lebih banyak daripada pinjaman wang biasa. Anda boleh meminjam hingga jumlah x dan untuk jangka masa yang lebih lama juga. Bank boleh melakukan ini kerana mereka mempunyai wang tunai dari perkhidmatan lain seperti akaun simpanan, simpanan tetap, dan perkhidmatan kewangan lain.

Pemberi pinjaman wang masih boleh meminjamkan sejumlah wang tunai kepada anda, tetapi tidak sebanyak bank. Ini disebabkan oleh fakta bahawa mereka tidak menawarkan perkhidmatan lain, jadi modal mereka tidak sebesar itu.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk mendapatkan wang tunai anda

Bank memerlukan sedikit masa untuk menghantar wang tunai kepada anda kerana mereka harus memproses banyak perkhidmatan lain kerana mereka cenderung kepada perkhidmatan anda. Walaupun beberapa pinjaman mengiklankan pembayaran pinjaman yang cepat, kebanyakan pinjaman peribadi dari bank memerlukan masa sekitar 5 hari bekerja untuk melepaskan dana ke dalam akaun anda, yang merupakan masa yang lama jika anda memerlukan wang untuk keadaan darurat.

Pemberi pinjaman wang sebaliknya memerlukan masa yang lebih singkat untuk mendapatkan wang anda. Mereka mampu melakukannya kerana mereka sering tidak menawarkan perkhidmatan lain sehingga mereka dapat memberi tumpuan untuk menyampaikan dana.

Bagaimana Mereka Menyemak Sejarah Kredit Anda

Bank akan membaca sejarah kredit anda, slip gaji masa lalu, dan maklumat kewangan lain sebelum mereka memutuskan sama ada anda layak meminjamkan wang atau tidak. Amalan menilai risiko dan memastikan anda benar-benar seorang penggaji gaji yang baik sebelum bersetuju untuk menawarkan pinjaman adalah standard bagi sebuah bank.

Pemberi pinjaman wang lesen biasanya tidak menyelami data peribadi anda untuk membolehkan anda membuat pinjaman dengan mereka. Walaupun mereka meminta slip gaji, bil, dan maklumat lain yang berkaitan dengan pembiayaan, kadar persetujuan mereka jauh lebih memaafkan. Oleh kerana perniagaan utama mereka adalah untuk memberikan pinjaman, adalah demi kepentingan terbaik anda untuk mendapatkannya.

Memilih Antara Dua

Dengan sifat dan had yang berbeza, bank dan pemberi pinjaman wang menawarkan kelebihan unik. Oleh itu, jika anda berfikir untuk mengambil pinjaman …

Pergi dengan bank apabila:

1. Anda perlu membayar item tiket besar seperti kereta atau rumah, kerana bank boleh memberi pinjaman kepada anda sehingga enam angka

2. Anda ingin meminjam dalam jangka masa yang lebih lama, kerana bank menawarkan jangka masa yang lebih lama hingga 10 tahun

3. Anda tidak memerlukan wang tunai dengan segera, kerana bank memerlukan masa untuk meluluskan pinjaman anda dan melunaskan jumlahnya

Pergi dengan pemberi pinjaman wang apabila:

 • Anda tidak perlu meminjam terlalu banyak, yang baik untuk kecemasan kecil yang memerlukan kurang dari RM10,000 kerana pemberi pinjaman wang tidak sering memberikan pinjaman dengan jumlah yang lebih tinggi daripada itu
 • Anda memerlukan wang tunai dengan segera, kerana pemberi pinjaman wang dapat memperoleh persetujuan dan pembayaran dilakukan lebih cepat daripada bank

Catatan mengenai Peminjam Wang Berlesen

Walaupun terdapat ribuan pemberi pinjaman wang berdaftar dan berlesen yang beroperasi di Malaysia pada masa ini, adalah penting untuk membezakannya dari rentenir. Pastikan untuk memeriksa bahawa perniagaan itu dilesenkan dengan betul dan bahawa mereka menjalankan perniagaan mereka secara profesional. Sekiranya pemberi pinjaman wang mengancam, tidak percaya diri, atau menolak soalan anda, itu adalah peluang yang baik sebagai ganjaran pinjaman. Semak semula nombor SSM mereka di direktori rasmi Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan, dan Kerajaan Tempatan peminjam wang berlesen untuk memastikannya.

Dengan maklumat ini, kami harap anda sekarang dapat membuat keputusan yang lebih tepat apabila anda memerlukan sejumlah wang tunai dalam akaun bank anda. Untuk pinjaman peribadi utama Malaysia (dari kedua-dua bank dan pemberi pinjaman wang berlesen), terus ke halaman perbandingan kami untuk mencari yang paling sesuai dengan keperluan anda

9 Sebab Terbaik Untuk Pinjaman Peribadi

Pinjaman peribadi adalah wang yang dipinjam yang boleh digunakan untuk pembelian besar, penggabungan hutang, perbelanjaan kecemasan dan banyak lagi. Pinjaman ini dibayar balik secara ansuran bulanan selama dua hingga enam tahun, tetapi memerlukan masa lebih lama bergantung pada keadaan anda dan seberapa rajinnya anda melakukan pembayaran.

Berikut adalah enam sebab utama untuk mendapatkan pinjaman peribadi dan apabila ia masuk akal:

Penyatuan hutang.
Alternatif untuk pinjaman gaji.
Pembentukan semula rumah.
Mengalihkan kos.
Perbelanjaan kecemasan.
Pembelian perkakas.
Pembiayaan kenderaan.
Perbelanjaan perkahwinan.
Kos percutian.

Bagaimana pinjaman peribadi berfungsi


Sebaik sahaja anda diluluskan untuk pinjaman peribadi, dana yang anda terima akan dikeluarkan sekaligus. Bergantung pada pemberi pinjaman atau bank yang anda pilih untuk meminjam, anda boleh mendapatkan wang dalam beberapa minggu, atau bahkan beberapa hari. Anda kemudian akan membuat pembayaran bulanan yang sama sepanjang tempoh pembayaran anda. Untuk pinjaman wang segera Malaysia , sila hubungi customer service kami.

Pinjaman peribadi terdapat dalam dua bentuk: dijamin dan tidak bercagar. Pinjaman bercagar memerlukan anda meletakkan cagaran, yang boleh menjadi rumah atau harta benda anda. Sekiranya anda gagal melunaskan pinjaman anda, bank boleh mengambil cagaran tersebut. Pinjaman tanpa cagaran tidak memerlukan anda meletakkan apa-apa sebagai jaminan tetapi biasanya memerlukan skor kredit yang lebih tinggi. Sekiranya anda gagal membayar balik pinjaman tanpa jaminan, anda menghadapi risiko disaman atau tuntutan mahkamah diajukan kepada anda oleh pemberi pinjaman atau bank

9 sebab untuk mendapatkan pinjaman peribadi


Walaupun selalu penting untuk mempertimbangkan keadaan kewangan anda dengan teliti sebelum mengambil pinjaman, kadangkala pinjaman peribadi adalah kaedah terbaik untuk membiayai pembelian atau projek besar yang anda tidak mampu bayar di muka. Berikut adalah sembilan sebab utama untuk mendapatkan pinjaman peribadi.

 1. Penyatuan hutang
  Penyatuan hutang adalah salah satu sebab yang paling biasa untuk mengambil pinjaman peribadi. Apabila anda memohon pinjaman dan menggunakannya untuk melunaskan beberapa pinjaman atau kad kredit lain, anda menggabungkan semua baki hutang tersebut menjadi satu pembayaran bulanan. Pengelompokan hutang ini menjadikan lebih mudah untuk menyelesaikan jangka masa untuk melunaskan baki anda tanpa terbeban.

Salah satu kelebihan terbaik menggunakan pinjaman peribadi untuk melunaskan kad kredit anda adalah kadar faedah yang lebih rendah. Dengan kadar yang lebih rendah, anda dapat mengurangkan jumlah faedah yang anda bayar dan jumlah masa yang diperlukan untuk melunaskan hutang. Penyatuan membolehkan anda melunaskan kad kredit dalam jangka masa yang terhad dengan tarikh akhir yang jelas.

Siapa yang paling mendapat faedahnya: Mereka yang mempunyai banyak sumber hutang dengan faedah tinggi.

Takeaway: Menggunakan pinjaman peribadi untuk membayar hutang dengan faedah tinggi, seperti hutang kad kredit, membolehkan anda menggabungkan beberapa pembayaran menjadi satu pembayaran dengan kadar faedah yang lebih rendah.

 1. Alternatif untuk pinjaman gaji
  Sekiranya anda menghadapi kesulitan kewangan, anda mungkin tergoda untuk mengambil pinjaman gaji untuk membantu anda mendapatkannya. Walau bagaimanapun, pinjaman gaji sering kali menjadi pemangsa dan boleh membuat anda jauh lebih teruk daripada sebelumnya.

Walaupun pinjaman gaji mungkin lebih mudah diperoleh, mereka mempunyai risiko yang sangat tinggi jika anda tidak dapat membayar balik jumlah yang terhutang pada masa yang telah dipersetujui. Sebilangan pemberi pinjaman gaji mengenakan kadar faedah melebihi 400 peratus. Pinjaman peribadi, sebaliknya, biasanya lebih mudah dan mengalami APR yang jauh lebih rendah, walaupun anda mempunyai kredit yang buruk.

Siapa yang paling banyak mendapat faedah ini: Peminjam dengan kredit kurang daripada biasa.

Takeaway: Pinjaman peribadi lebih murah dan lebih selamat daripada pinjaman gaji.

 1. Pembentukan semula rumah
  Pinjaman peribadi boleh menjadi pilihan yang baik untuk membayar pengubahsuaian rumah, sama ada anda ingin memasang bumbung baru, memasang panel solar, mengubah semula dapur anda atau menambah kolam renang.

Tambahan pula, pinjaman peribadi sangat sesuai untuk orang yang tidak mempunyai ekuiti di rumah mereka atau tidak mahu mendapatkan kredit kredit ekuiti rumah atau pinjaman ekuiti rumah. Tidak seperti produk ekuiti rumah, pinjaman peribadi selalunya tidak mengharuskan anda menggunakan rumah anda sebagai jaminan. Dengan cara itu, mereka kurang berisiko.

Siapa yang paling mendapat faedah ini: Mereka yang ingin membiayai projek pembaikan rumah kecil atau sederhana atau menaik taraf.

Takeaway: Pinjaman peribadi dapat membantu anda membiayai projek pembaikan rumah jika anda tidak mempunyai ekuiti di rumah anda dan tidak mahu meminjam pinjaman bercagar.

 1. Menggerakkan kos
  Anda mungkin tidak perlu mengambil pinjaman peribadi untuk berpindah dalam jarak dekat. Namun, jika anda menghadapi pergerakan jarak jauh, biaya dapat cukup mahal untuk menjamin pinjaman peribadi.

Dana pinjaman peribadi dapat membantu anda memindahkan barang-barang rumah anda dari satu tempat ke tempat lain, membeli perabot baru untuk kediaman baru anda, mengangkut kenderaan anda ke seluruh negara dan menampung perbelanjaan tambahan.

Sebelum mendapatkan pinjaman peribadi untuk menampung langkah besar anda, pertimbangkan sama ada pendapatan anda akan membolehkan anda melunaskan baki pinjaman anda. Pertimbangan ini akan membantu anda menghindari tekanan tambahan untuk melunaskan pinjaman peribadi anda selain berpindah ke lokasi baru.

Siapa yang paling mendapat faedahnya: Mereka yang melakukan perjalanan jarak jauh dan menjangkakan perbelanjaan beribu-ribu dolar.

Takeaway: Sekiranya anda tidak dapat menanggung semua perbelanjaan yang berkaitan dengan pemindahan jarak jauh dengan segera, pinjaman peribadi dapat menolong anda menampung kos tersebut.

 1. Perbelanjaan kecemasan
  Membiayai perbelanjaan pengebumian
  Walaupun tidak selesa untuk dipertimbangkan, pinjaman peribadi dapat menjadi sumber yang berguna sekiranya kematian ahli keluarga. Pendek kata, pengebumian itu mahal. Di antara plot pengebumian, peti mati, perkhidmatan rumah pengebumian dan faktor-faktor lain, kos dengan cepat boleh meningkat hingga ribuan dolar.

Sekiranya harta pusaka orang mati tidak dapat menanggung perbelanjaan tersebut, ahli keluarga atau orang lain boleh memilih untuk memohon pinjaman peribadi untuk menampung kos akhir si mati.

Bayar bil perubatan
Perbelanjaan perubatan adalah satu lagi sebab penting orang pergi ke pemberi pinjaman untuk mendapatkan pinjaman peribadi. Rawatan perubatan biasa yang mungkin memerlukan penggunaan pinjaman peribadi termasuk kerja pergigian, pembedahan kosmetik, rawatan kesuburan dan prosedur lain yang boleh menelan belanja $ 5,000 atau lebih. Perbelanjaan tambahan seperti perjalanan perubatan, tempat letak kereta, ubat-ubatan, haiwan perkhidmatan dan penjagaan selepas itu juga dapat dibiayai secara efektif dengan pinjaman peribadi.

Siapa yang paling mendapat faedahnya: Mereka yang memerlukan dana tidak dijangka atau kecemasan.

Takeaway: Kerana pinjaman dapat dikeluarkan dengan cepat, pinjaman peribadi adalah cara yang baik untuk menampung perbelanjaan kecemasan atau tidak dijangka.

 1. Pembelian perkakas
  Bencana rumah tangga boleh berlaku tanpa diduga. Sekiranya anda tiba-tiba perlu membeli mesin basuh dan pengering baru tetapi tidak mempunyai dana, pinjaman peribadi dapat memberikan kelegaan. Pembelian besar lain, seperti pusat hiburan atau komputer permainan, juga dapat menelan belanja lebih tinggi daripada apa yang anda ada di akaun cek atau simpanan anda.

Pinjaman peribadi membolehkan anda membeli peralatan rumah tangga dan elektronik dengan segera, dan bukannya perlu menunggu berbulan-bulan untuk menabung. Walaupun anda perlu membayar faedah dan kemungkinan bayaran pendahuluan, pinjaman peribadi dapat menjimatkan masa dan wang anda dalam jangka panjang, kerana anda akan dapat mengelakkan penggunaan mesin basuh dan alternatif lain jangka pendek tetapi mahal.

Siapa yang paling mendapat faedahnya: Mereka yang ingin membuat pembelian isi rumah lebih besar sekarang untuk menjimatkan masa dan wang di masa hadapan.

Takeaway: Pinjaman peribadi dapat membantu anda mendapatkan peralatan baru sebaik sahaja anda memerlukannya.

 1. Pembiayaan kenderaan
  Anda juga boleh memohon pinjaman peribadi ketika mempertimbangkan pembelian yang lebih besar seperti kereta, kapal, kenderaan rekreasi atau bahkan jet peribadi. Bagaimanapun, kebanyakan orang tidak berjalan dengan puluhan ribu dolar yang mereka miliki.

Contoh pembelian besar lain yang mungkin memerlukan pinjaman peribadi termasuk rumah kecil, motosikal, kereta salji dan kuda (termasuk treler, pelana dan peralatan berkuda lain).

Siapa yang paling mendapat faedahnya: Orang yang ingin membeli kenderaan baru.

Takeaway: Menggunakan pinjaman peribadi lebih baik daripada menghabiskan simpanan atau dana kecemasan anda ketika membayar perbelanjaan yang lebih besar.

 1. perbelanjaan perkahwinan
  Dalam beberapa kes, adalah idea yang baik untuk mengambil pinjaman peribadi sebelum anda menyusuri lorong. Pinjaman perkahwinan boleh digunakan untuk item tiket besar seperti tempat dan pakaian pengantin perempuan, serta perbelanjaan yang lebih kecil seperti bunga, fotografi, kek dan penyelaras perkahwinan.

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk membayar cincin pertunangan dengan pinjaman peribadi. Bergantung pada jenis cincin yang anda perolehi, cincin pertunangan boleh memakan gaji anda selama beberapa bulan. Sekiranya anda tidak mahu menghabiskan akaun simpanan anda, pertimbangkan pinjaman peribadi untuk membantu menjadikan majlis pertunangan dan perkahwinan anda seperti yang anda impikan.

Siapa yang paling mendapat faedah ini: Mereka yang ingin membiayai perbelanjaan perkahwinan mereka.

Bawa Pulang: Pinjaman peribadi dapat membantu anda membiayai semua perbelanjaan perkahwinan anda di muka, yang dapat membantu anda mengelakkan daripada memasukkan wang simpanan atau kecemasan anda.

 1. Kos percutian
  Rata-rata percutian anda mungkin tidak cukup mahal untuk membuat pinjaman peribadi, tetapi bagaimana dengan bulan madu atau pelayaran mewah? Sama ada anda baru lulus dan ingin pergi melancong atau menyambut ulang tahun, pinjaman peribadi dapat membantu anda membiayai percutian impian anda.

Siapa yang paling mendapat faedahnya: Mereka yang membayar percutian mewah atau lebih besar.

Bawa Pulang: Sekiranya anda selesa melunaskan percutian anda selama beberapa tahun, pinjaman peribadi dapat membantu anda sampai ke destinasi impian anda.

Bila tidak menggunakan pinjaman peribadi
Walaupun pinjaman peribadi adalah alat yang berguna untuk membiayai perbelanjaan yang lebih besar atau tidak dijangka, ada beberapa keadaan di mana ia mungkin bukan pilihan terbaik. Sebelum memohon, pertimbangkan keadaan kewangan anda dan alasan untuk mengambil pinjaman. “Individu untuk siapa pinjaman peribadi tidak masuk akal akan termasuk orang yang mempunyai kredit yang adil atau di bawah yang mungkin dikenakan kadar faedah yang sangat tinggi,” kata Lauren Anastasio, CFP di SoFi Semakin rendah skor kredit anda, semakin tinggi kadar faedah anda. Sekiranya anda mempunyai kredit yang lemah, belanjakan pinjaman kredit buruk, yang memenuhi syarat untuk peminjam dengan skor yang kurang sempurna.

Pinjaman peribadi juga mungkin tidak masuk akal jika pinjaman digunakan untuk pembelian yang memenuhi syarat untuk jenis pinjaman yang lebih baik, kata Anastasio. “Ini akan berlaku untuk harta tanah, kenderaan dan pendidikan. Gadai janji, pinjaman kereta dan pinjaman pelajar semuanya dirancang khusus untuk membiayai perbelanjaan tertentu dan masing-masing dilengkapi dengan ciri dan faedah yang tidak ditawarkan oleh pinjaman peribadi. ” Pertimbangkan sebab mengapa anda memohon pinjaman peribadi dan sekiranya anda lebih baik dengan pinjaman yang dirancang khusus untuk tujuan tersebut.

Terakhir, jika anda mempunyai anggaran bulanan yang ketat, pinjaman peribadi mungkin tidak masuk akal untuk anda, kata Anastasio. “Sebilangan mungkin mendapati bahawa pembayaran pinjaman peribadi akan lebih tinggi daripada gabungan keperluan pembayaran minimum mereka.” Ini berpotensi membuat anda kehilangan hutang yang lebih banyak dan masalah aliran tunai.

Pertimbangan akhir

Pinjaman peribadi adalah kaedah terbaik untuk membiayai banyak perbelanjaan dan menggabungkan hutang. Namun, ingat bahawa jumlah pinjaman anda, skor kredit, pendapatan dan kelayakan kredit keseluruhan akan mempengaruhi kadar faedah anda.

Untuk mengelakkan terjebak dalam hutang dengan faedah tinggi selama bertahun-tahun, lakukan penyelidikan anda untuk mencari harga yang kompetitif, elakkan sebarang bayaran tersembunyi dan anggarkan pembayaran bulanan anda.

Cara mendapatkan pinjaman peribadi


Anda boleh memohon pinjaman peribadi melalui pemberi pinjaman dalam talian, bank atau kesatuan kredit. Apa sahaja laluan yang anda pilih, proses permohonannya hampir sama. Anda ingin mempertimbangkan pilihan pinjaman dan jenis pinjaman anda, berkeliaran untuk mencari kadar dan bayaran yang paling kompetitif, memilih pemberi pinjaman dan membuat permohonan. Sebilangan besar pemberi pinjaman membolehkan anda mendapatkan kelayakan awal, yang membolehkan anda melihat potensi kadar faedah dan syarat sebelum anda memohon. Sekiranya anda menjumpai pemberi pinjaman yang anda suka, anda kemudian akan mengemukakan permohonan lengkap dengan maklumat pinjaman anda, maklumat peribadi dan dokumen pengesahan pendapatan.

Garisan bawah

Pada penghujung hari, pinjaman peribadi boleh digunakan untuk hampir semua perkara – bahkan di luar pilihan yang disenaraikan di sini.

Walaupun terdapat banyak alasan untuk mengambil pinjaman peribadi, ingatlah bahawa apa pun keadaannya, akhirnya ia mesti dibayar balik. Apabila anda mengambil pinjaman peribadi untuk melunaskan kad kredit atau melangsungkan perkahwinan yang sempurna, anda meminjam wang yang mesti dilunaskan dengan faedah. Pinjaman peribadi adalah kaedah terbaik untuk menggabungkan hutang dan membuat pembelian besar, tetapi anda harus selalu menggunakan sumber kewangan ini dengan penuh tanggungjawab.

Bank Malaysia Mengkaji Semula Kadar Asas, Kadar FD Lagi Selepas Pemotongan OPR Keempat Tahun Ini

Untuk menjelaskan, bank menggunakan kadar asas (BR) sebagai penanda aras untuk memutuskan kadar faedah pinjaman dan simpanan anda. Sebelum tahun 2015, kadar pinjaman asas (BLR) menjadi suku rujukan sebagai gantinya. Oleh kerana masih ada pinjaman yang masih berjalan yang disatukan terhadap BLR, bank wajib menunjukkan BR dan BLR kepada pelanggan mereka.

Maybank

Maybank
Cimb

Agrobank
Bank Islam
Bank Muamalat

Bank Negara telah menurunkan OPR tiga kali tahun ini sejak Januari. Potongan pertama menyaksikan OPR turun dari 3.0% menjadi 2.75%, diikuti dengan yang kedua pada bulan Mac kepada 2.5%. Selepas itu, bank pusat Malaysia mengurangkannya lagi kepada 2.0% pada bulan Mei. Pengurangan OPR, dan akibatnya BR dan BLR, akan memberi kesan yang meluas kepada semua pelanggan perbankan. Sila ke http://www.pinjamanwangsegera.net/ untuk pinjaman wang segera di Malaysia .

Cara Memilih Pinjaman Peribadi Terbaik

Ketika datang untuk memohon pinjaman peribadi di Malaysia, anda pasti mempunyai pelbagai pilihan. Kira-kira 70% pembiayaan peribadi yang ditawarkan oleh bank-bank di Malaysia juga berada di bawah perbankan Islam, jadi tidak ada kekurangan rancangan pembiayaan peribadi yang mematuhi Syariah yang dapat Anda mohon juga. Tetapi dengan begitu banyak pilihan, bagaimana anda menentukan yang “baik” untuk dilamar?

Sama ada untuk keadaan kecemasan atau untuk membayar perbelanjaan yang dirancang, perhatikan faktor-faktor penting ketika memilih pinjaman peribadi mana yang akan diperoleh.

Ketahui Bagaimana Kadar Faedah Pinjaman Peribadi Berfungsi

Sebilangan besar, jika tidak semua bank di Malaysia mengenakan kadar faedah tetap untuk pinjaman peribadi mereka – tidak seperti pinjaman rumah, yang mengenakan pengurangan kadar baki pinjaman. Kadar faedah tetap adalah jenis faedah yang dikenakan pada jumlah pinjaman pokok sepanjang tempoh pinjaman, tanpa mengira baki hutang. Ini bermaksud bahawa kadar faedah efektif anda mungkin lebih tinggi daripada peratusan kadar faedah yang diiklankan. Contohnya, jika anda mengambil pinjaman berjumlah RM10,000 dengan kadar faedah 8% selama 5 tahun, jumlah faedah yang akan anda bayar adalah RM4,000, yang sebenarnya adalah 40% dari jumlah pinjaman anda.

Oleh itu, jangan memburu orang dengan kadar faedah terendah. Ya, pinjaman peribadi dengan kadar faedah yang lebih rendah lebih menarik, tetapi itu bukan satu-satunya faktor penentu sama ada pinjaman sesuai untuk anda atau tidak. Sebagai contoh, kadar faedah yang lebih rendah mungkin disatukan dengan jangka masa pinjaman yang lebih pendek, jumlah minimum yang lebih besar, atau syarat yang lebih tinggi yang mungkin tidak dapat anda penuhi – yang akan kita lihat di bawah.

Pilih Tempoh Pinjaman Yang Betul

Di Malaysia, tempoh pinjaman peribadi boleh berlangsung dari 1 tahun hingga 10 tahun. Memilih tempoh pinjaman yang tepat adalah penting kerana secara langsung mempengaruhi kemampuan anda untuk melunaskannya. Bayaran pinjaman peribadi lebih kecil apabila jangka masa pinjaman anda lebih lama, sebab itulah banyak orang memilih tempoh pinjaman yang lebih lama. Ada juga yang memilih untuk  jangka masa yang lebih lama dengan berfikir bahawa mereka dapat melunaskan pinjaman mereka lebih awal jika mereka mahu kemudian hari. Sebaliknya, sebilangan orang terlalu percaya diri dan memilih tempoh pinjaman yang lebih pendek hanya untuk mendapati mereka tidak dapat memenuhi pembayaran yang perlu dibayar.

Sekiranya anda mempunyai kemampuan untuk melunaskan pinjaman peribadi anda lebih awal dari jadual, tidak ada salahnya melakukannya. Namun, ketahuilah bahawa kebanyakan pemberi pinjaman menggunakan Peraturan 78 ketika mengira caj faedah pinjaman. Pada dasarnya, ini bermaksud bahawa peminjam diminta untuk membayar sebahagian besar faedah yang terhutang pada bahagian awal tempoh pinjaman mereka, sehingga mengurangkan potensi simpanan dalam membayar pinjaman lebih awal.

Selain itu, anda juga boleh dikenakan bayaran untuk pembayaran awal – jadi cubalah memilih tempoh pinjaman yang tepat pada awalnya dan anda mungkin akan menjadi lebih baik.

Berhati-hatilah Dengan Semua Bayaran

Pinjaman peribadi dilengkapi dengan beberapa yuran dan caj, beberapa di antaranya mungkin anda tidak sedar. Tidak semestinya semuanya buruk, tetapi anda harus tetap memperhatikannya sehingga tidak ada yang mengejutkan anda. Sebagai contoh, anda boleh membayar duti setem sebanyak 0.5% dari keseluruhan jumlah pinjaman peribadi anda, walaupun terdapat beberapa bank yang mungkin menyerapnya. Satu bayaran yang tidak seharusnya anda bayar adalah yuran pemprosesan pinjaman peribadi anda, kerana bank tidak lagi dibenarkan mengenakan bayaran tersebut.

Seperti yang kami sebutkan di atas, beberapa bank juga mengenakan bayaran untuk penamatan awal perjanjian pinjaman anda. Oleh itu, jika anda memutuskan untuk melunaskan pinjaman anda lebih awal, ada kemungkinan anda akan dikenakan peratusan dari jumlah yang tinggal. Jumlah ini biasanya merupakan jumlah tetap atau peratusan dari jumlah tertunggak (mana yang lebih tinggi). Sementara itu, adalah dikenakan denda sekitar 1% daripada jumlah tertunggak semasa membuat pembayaran lewat.

Terakhir, sebilangan pinjaman peribadi mungkin memerlukan anda untuk memohon polisi insurans bersama dengan pinjaman anda. Dikenali sebagai Jaminan Jangka Jangka Mengurangkan (RTA) atau Takaful Jangka Pendek (RTT) untuk pembiayaan Islam, polisi ini bertujuan untuk memberi perlindungan kewangan pinjaman anda sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal, sehingga anda tidak perlu membebankan keluarga dengan pinjaman anda sekiranya berlaku apa-apa kepada anda. Namun, ini mungkin memberi kesan untuk meningkatkan jumlah pinjaman anda sebanyak beberapa peratus, jadi pastikan untuk mengambil kira ini jika pinjaman peribadi anda memerlukannya.

Jangan Meremehkan Keperluan

Pinjaman peribadi yang berbeza mempunyai syarat yang berbeza, sama ada pendapatan tahunan minimum, umur, kewarganegaraan, status pekerjaan, atau sektor pekerjaan anda. Memohon pinjaman peribadi di mana anda memenuhi sebahagian besar syarat untuk mendapatkan peluang yang lebih baik untuk diluluskan.

Sebagai contoh, penjawat awam akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk mendapatkan permohonan pinjaman peribadi yang khusus untuk kakitangan kerajaan. Dan sekiranya pinjaman peribadi menetapkan “pekerja bergaji” sebagai syarat, pemilik perniagaan sepenuh masa mungkin lebih baik memohon pinjaman peribadi yang berbeza.

Sudah tentu, jangan lupa bahawa skor kredit anda turut dimainkan di sini. Anda mungkin memenuhi semua syarat untuk pinjaman peribadi dengan sempurna tetapi tetap ditolak kerana penilaian kredit anda lemah – jadi pastikan bahawa anda mempunyai rekod pembayaran segera yang sihat dalam sejarah baru-baru ini sebelum memohon pinjaman peribadi.

Terakhir, bank mungkin ragu-ragu untuk menawarkan pinjaman peribadi kepada anda apabila anda telah ditolak oleh yang lain – jadi buatlah pilihan anda dengan bijak dan memohon pinjaman peribadi di mana anda mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk diluluskan.

Jadilah Peminjam Yang Bertanggungjawab

Pinjaman peribadi boleh menjadi alat yang berguna jika anda menggunakannya dengan alasan yang betul. Ini dapat membantu anda menggabungkan hutang anda, meredakan aliran tunai anda, dan sangat berguna semasa kecemasan. Peminjam tidak diminta untuk menyatakan alasan di sebalik pinjaman peribadi mereka kepada bank, tetapi itu tidak bermakna anda tidak harus berfikir panjang dan bersungguh-sungguh tentang mengapa anda mengambil pinjaman peribadi. Pastikan bahawa ini adalah keputusan yang wajar yang dapat anda pertahankan secara kewangan dalam jangka panjang, sebelum anda mula mencari pinjaman peribadi yang tepat untuk anda. Ingat, jika anda memerlukan bantuan dengan pinjaman peribadi, kami memiliki semua maklumat yang anda perlukan di pinjmanwangsegera.net .