Process Pinjaman

Bagaimana proses permohonan berfungsi?

Sangat mudah. Cukup tekan cepat, pilih berapa banyak yang anda harapkan dan isikan maklumat anda. Permohonan hanya memerlukan anda sekitar tiga minit!

Prosesnya tanpa kertas dan anda akan mendapat keputusan pantas. Anda mendaftar secara talian dan kemudian anda akan menerima wang tunai di akaun anda. Sangat mudah.

Apa yang anda perlukan dari saya untuk memohon?

Maklumat bank supaya kami dapat mendepositkan pinjaman anda,
Nombor telefon bimbit dan alamat e-mel yang sah
Andan memberi kami sebanyak mungkin maklumat yang betul bermakna kami dapat memberitahu anda tentang hasil permohonan anda secepat mungkin.

Mengapa saya tidak menerima keputusan segera?

Kami adalah pemberi pinjaman wang Cepat

,kadang-kadang kami perlu melihat perkara dengan lebih teliti untuk memastikan kami membuat keputusan yang tepat.

Sekiranya anda tidak dapat memberikan semua maklumat anda di tempat, mungkin memerlukan sedikit lebih lama. Kadang-kadang kita mungkin perlu menghubungi anda untuk mengesahkan maklumat anda melalui telefon.

Adakah anda akan menghubungi kerja saya?

Tidak, kami tidak akan menghubungi majikan anda untuk menilai permohonan anda.

Bolehkah saya memohon pinjaman PinjamanWangSegera melalui telefon atau di kedai?


Kami hanya menggunakan aplikasi secara dalam talian – tetapi kami telah menjadikan proses permohonan kami secepat mungkin dan ramah pengguna. Ia juga disesuaikan untuk telefon dan tablet, jadi mudah untuk memohon pinjaman PinjamanWangSegera dari mana-mana peranti.

Siapa yang layak mendapat pinjaman MoneyMe?


Untuk memenuhi syarat, anda mesti bekerja di Malaysia dan berumur 18 tahun ke atas.

Kami sangat bertanggungjawab untuk pinjaman yang bertanggungjawab, jadi jika kami tidak menyangka anda mampu membayar balik pinjaman dengan selesa, kami tidak akan memberi pinjaman kepada anda.

Berapa banyak yang akan anda pinjamkan kepada saya?


Kami akan sentiasa berusaha memastikan bahawa kami hanya meminjamkan jumlah yang anda mampu bayar.

Kriteria pinjaman kami mengambil kira beberapa faktor sebelum memutuskan jumlah yang dapat kami pinjamkan kepada anda. Ini termasuk pendapatan, jangkaan kos sara hidup, dan penilaian pinjaman MoneyMe anda.

Adakah anda melakukan pemeriksaan sejarah kredit?

Sebagai pemberi pinjaman yang bertanggungjawab, kami melakukan pemeriksaan kredit sebagai sebahagian daripada penilaian permohonan anda. Ini tidak bermaksud kami secara automatik menolak siapa pun yang mempunyai tanda pada fail kredit mereka dan kami faham mungkin ada alasan yang baik, atau keadaan anda mungkin bertambah baik.

Untuk memberikan peluang penerimaan yang terbaik kepada diri sendiri, pastikan anda memberi kami seberapa banyak maklumat (dan pastikan ia tepat) semasa permohonan anda.

Terdapat beberapa keadaan di mana kami akan menolak permohonan, seperti jika anda mempunyai sejarah kredit yang buruk, muflis atau dalam perjanjian hutang.

Berapa cepat saya boleh mendapatkan pinjaman saya?

Hanya memerlukan masa sekitar 3-5 minit untuk digunakan. Setelah permohonan anda disetujui, kami bergerak pantas untuk mendapatkan wang tunai kepada anda.

Kami berhasrat untuk memasukkan dana pinjaman anda ke dalam akaun bank anda dalam masa satu jam. Ini bergantung pada bank anda dan dalam beberapa keadaan mungkin memerlukan masa lebih lama.

Kadang-kadang, kami mungkin tidak dapat mengesahkan sebilangan maklumat anda secara elektronik. Sekiranya ini berlaku, kami akan segera memberitahu anda apa yang anda perlukan untuk menghantar kami.

Kami mempunyai beberapa cara untuk menjadikannya semudah mungkin untuk anda.

Berapa lama selepas pinjaman terakhir saya dapat pinjaman lain?

Segera, selagi anda membayar balik pinjaman terakhir anda sepenuhnya dan terus memenuhi kriteria pinjaman kami.

Bagaimana ia berfungsi jika saya memohon di luar waktu perniagaan atau pada hujung minggu?

Oleh kerana aplikasi digital kami pintar, mudah dan pantas, anda masih boleh memohon di luar waktu perniagaan atau pada hujung minggu.

Sekiranya anda diluluskan dan bank dengan institusi selain bank Komanwel, pinjaman anda akan dipindahkan pada awal hari bekerja berikutnya.

Sekiranya anda tidak memberikan kami butiran akaun bank anda untuk pengesahan elektronik, anda perlu menunggu hari kerja kami yang seterusnya untuk kami menyemak dokumen anda secara manual.

Mengapa permohonan saya ditolak?

Kami perlu memastikan bahawa kami dapat mengesahkan identiti anda, dan anda dapat membayar balik pinjaman dengan selesa.

Sekiranya kami tidak dapat memberi pinjaman kepada anda kali ini, ini kerana kami memandang serius amalan pinjaman kami yang bertanggungjawab.

Kami selalu senang melihat permohonan anda, terutamanya jika keadaan anda bertambah baik.